Liever luisteren? Via deze link kun je Podcast Queen de podcast beluistern op elk podcast platform.
Hallo, welkom bij de Podcast Queen podcast. Dé podcast voor gedreven ondernemers die hun podcast willen starten laten groeien en inzetten als marketing kanaal. Ik ben Mounya Dahma, jouw gastvrouw, podcastmanager en eigenaar van Podcast Queen. En in deze podcast help ik je om van jouw podcast een succes te maken. Laten we beginnen!
Vandaag wil ik het hebben over mondgeluiden in je podcast. En dan heb ik het over smakjes, plakjes, plopjes. Allerlei fijne geluiden die je mond kan maken wanneer je aan het praten bent. Haak niet gelijk af, ik ga ze niet allemaal voordoen, maar ik wil je wel meenemen in wat je eraan kan doen en waarom dat helpend kan zijn. Om jouw podcast beter luisteren luisterbaar te maken.
Voordat ik dat ga doen wil ik even iets vertellen wat misschien nog niet een van mij weet wanneer jij net aan het luisteren bent of wanneer je mij gewoon nog niet zo goed kent. En dat is namelijk dat ik naast podcastmanager ook professioneel voice-over ben. Dus dit doe ik al langer dan wat ik podcast management doe. En het is mijn werk om dingen in te spreken. Commercials, audioboeken, productvideo's, meditaties, noem het allemaal maar op.
Mijn stem zit er onder. Je hebt mij ook vast wel eens voorbij horen komen in je reclameblok of iets dergelijks. Dus dingen inspreken achter die microfoon zitten mijn stem gebruiken als tool om een boodschap over te brengen dat is wat ik doe dat is mijn werk en daarbij komt automatisch ook de kennis en ervaring over het omgaan met mondgeluiden. Want het laatste wat jij wil als jij een commercial beluisterd is bijvoorbeeld harde ademhaling of gesmak tussendoor. Dan haak af, dan ga je dat product waarschijnlijk niet kopen.
Dus vandaag wil ik mijn twee expertises zelf uitbrengen en jou een beetje meenemen in dingen die jij kan doen om die mondgeluiden jezelf op je gasten te verminderen, te voorkomen. En waarom dat überhaupt belangrijk is? Wanneer je praat maakt uw mond en je lijf allerlei geluiden. Dat doet je lijf altijd doet je mond altijd alleen als jij gewoon zo met iemand in gesprek bent dan valt dat meestal niet zo op Er zijn mensen die maken echt heel harde geluiden en daarbij valt het altijd op. Maar doorgaans is het niet zo opvallend.
Maar doe hetzelfde achter een microfoon en ineens worden die geluiden uitvergroot. En dan kan het wel afleidend zijn. Je kunt dus denken aan ademhalingen, aan plopjes, smakjes, snuffen, slikken, noem het allemaal maar op. Hoe erg dit hoorbaar is wanneer je je podcast aan het opnemen bent of wanneer met de in gesprek bent met een gast dan hangt een beetje af aan jouw manier van spreken. Ben je bijvoorbeeld verkouden, dan klinkt jouw stem en de geluiden die je maakt natuurlijk ook anders.
En zul je misschien meer gaan snuffen of nasaler klinken, meer moeten smakken en slikken. Wat je hebt gegeten en gedronken maakt ook echt uit. En ja, dat heeft allemaal invloed op hoe erg die geluiden naar buiten komen. En wanneer die geluiden eenmaal hoort, dan is het heel moeilijk om ze vervolgens te negeren. Moet je maar voorstellen dat jij een podcast aan het luisteren bent en op een gegeven moment valt het je op dat die persoon steeds best wel hard naar adem snakt tussen zinnen door.
Dus ik ga het nu even voordoen. Ik ben aan het praten en ik ga weer verder. Als je dat eenmaal registreert, dan ga je erop letten. En dan ga je meer letten op die ademhaling tussen die zinnen door dan de zinnen zelf. En dat is hartstikke zonde, want het gaat om die zinnen, het gaat om de waarde en de inhoud.
Jij wil leveren in die podcast, niet om die ademhalings tussendoor. En daarom is het wel belangrijk om na te denken over hoe kun je die mondgeluiden nou een beetje beperken? Zodat je luisteraars zich in ieder geval kunnen focussen op de inhoud in plaats van afgeleid te worden door die mondgeluiden die jij op je gasten produceren of misschien zelfs af te haken omdat ze er gevoelig voor zijn. Zijn natuurlijk ook een heleboel mensen die echt waarbij de rillingen over hun rug lopen, wanneer ze dat soort geluiden horen en die gelijk afhaken. Maar voordat ik al die tips ga geven wil ik wel even heel duidelijk maken: mondgeluiden.
Zijn normaal het is gewoon menselijk ze mogen ook gewoon te horen zijn alleen de kunst is om het een beetje binnen de perken te houden zult het in ieder geval niet sturend wordt. Dus maak je nou niet zorgen dat er af en toe een ademhaling bijvoorbeeld hoorbaar is wanneer jij je podcast opneemt. Of dat jij eens een keertje snuift. Dat maakt me alleen maar menselijk en dat gaat mensen echt niet gelijk afschrikken. Maar Er zijn wel mensen die echt wel gebaat gaan zijn bij deze tips waardoor die mondgeluiden in ieder geval binnen de perken blijven.
Waar het allemaal mee begint is je microfoon etiketten om maar zo te noemen. Dus maak jij op de juiste manier gebruik van je microfoon en geef jij jouw gasten daar ook de goede instructies toe zodat zij dat ook doen. Wat is nou de goede manier van een microfoon gebruiken? Kijk, ik zit nu achter een Blue Yeti, een usb-microfoon. Dat werkt weer een beetje anders dan wanneer je bijvoorbeeld een ander type microfoon gebruikt.
Maar deze regels zijn eigenlijk altijd toepasbaar Dus die kun je gewoon aanhouden. Het gaat over afstand van de microfoon. Als jij heel dichtbij die microfoon zit, dan worden al die geluiden natuurlijk ook duidelijker hoorbaar en vooruitvergroot. Maar je moet ook niet te ver weg zitten, want dan wordt niet alle nuance uit je stem pikt en dan klinkt het weer veel vlakker en verder weg de richting spreek een richting de microfoon spreek er niet langs of overheen of ernaast, maar richting de microfoon spreken, merk je nou alleen dat iemand echt heel veel mondgeleide gebruikt dan kan het juist wel een trucje zijn om even een beetje meer daar langs te spreken. Dus ben jij bijvoorbeeld verkouden, dan kun je als trucje even lang spreken in plaats van de in.
Dan moet je wel in de nabewerking misschien iets doen met de volheid van jouw stem, met het volume. Maar dan pik je ook minder die mondgeluiden op. Dus afstand van de microfoon, vijf stikte afstand, en goede richting inspreken gebruik een goede microfoon als jij een goede microfoon hebt dan klinkt per definitie beter en dit is ook je gasten. Wat is nou een goede microfoon wanneer je mondgeluiden wilt voorkomen of verminderen? Een dynamisch microfoon is minder gevoelig dan een condensator microfoon.
Dus als jij merkt dat jij veel mondgeluiden produceert of je wilt dat gewoon voor zijn en zeker weten dat dat niet gebeurt, kijk dan eens naar een dynamische microfoon in plaats van een condensator microfoon. In de andere aflevering ga ik dieper in op verschillen van verschillende microfoons en wat nou juist is voor jouw type podcast productie. Dus daar kom ik later op terug, maar voor nu, dynamisch beter dan condensator. Je kunt ook een plopkap of popfilter gebruiken om de plopgeluiden te verminderen. Bepaalde klanken die je maakt met je stem die maken een soort pufje van lucht, bijvoorbeeld bij de 'p' en de 'p' En dan puf je richting de camera.
Dat puf je van lucht en dat creëert een plopgeluidje. Dat kun jij heel sterk verminderen met de juiste tools. Dus een plopkap of een popfilter. Popfilter gebruiken wij condensator microfoon en een plopkap zoals deze blauwe hier als je de het beeld bekijkt gebruik je bij een dynamische microfoon die vangt dat puf je wint een beetje op en die verspreidt het, die verzacht het waardoor je die plop niet steeds hoort wanneer je dat soort klanken uitspreekt. Een hele belangrijke om opglijden te verminderen is hydratatie.
En dan heb ik het even heel duidelijk niet over drinken tijdens het inspreken van je podcast als jij steeds slokjes water neemt tussendoor dan denk je misschien ik ben goed aan het hydrateren dat is goed voor mijn stem, maar dat geeft eigenlijk een soort waterige geluid om maar zo te zeggen. Dus wat je eigenlijk moet doen is ervoor zorgen dat in de vierentwintig uur voordat die podcast wordt opgenomen, dat je dan goed hydrateert. Nu is hydrateren sowieso belangrijk om te doen, dus ik hoop dat je gewoon sowieso genoeg drinkt. Maar weet je nou dat jij te gast gaat zijn in een podcast of een podcast gaat opnemen de volgende dag? Let er dan even extra op en zorg dat je goed hydrateert.
Zodat de slijmvliezen in je mond soepel zijn en minder geluidjes maken. Er zijn ook bepaalde dingen die je beter wel of niet kan eten of drinken om die mondgeluiden te verbeteren. Wat je in ieder geval niet moet doen is koffie drinken. Ga geen koffie drinken vlak voor het opnemen van een podcast of tijdens een podcast dat zorgt voor meer mondgeluiden wat kan je nou wel doen voor sommige mensen helpt het om een groene appel te eten die is natuurlijk een beetje zurig dan maak je meer speeksel aan je zou denken dat meer speeksel zorgt voor meer mondgeluiden waar verzacht de boel juist, het zorgt juist voor minder mondgeluid. En hetzelfde geldt voor een stukje kauwgom kauwen, dat maakt ook meer speeksel aan.
Dus merk je nou dat jij wat geluidjes produceert? Dan kan het helpen om even een groene appel of een stukje kauwgom te kauwen. Nou, dat is het hele stuk waarmee je dingen kan verbeteren en voorkomen, maar je hebt natuurlijk ook nog een stuk nabewerking. Wanneer je eenmaal hebt opgenomen en je gaat terugluisteren en je denkt oei dat zijn best wel harde ademhaling of jeetje ik word allemaal geklik en geplop of gesmak. Wat nu?
Dan kun je heel veel doen in die nabewerking. En hoe meer verstand je daarvan hebt, hoe meer tools je ook in handen hebt natuurlijk. Ik ga er nu niet helemaal op in, want dit is echt wat te technisch om zo in een podcast uit te leggen. Maar je kunt werken met EQ, je kunt werken met je compressie dat je die niet te hard zet zodat het de mondgeleider niet uitvergroot je kunt plugins gebruiken waarbij je bijvoorbeeld clicks en plopjes en zo verwijdert uit de audio daarbij kan ik wel zeggen dat ik zou altijd aanraden om te kijken naar de Izotope RX-serie. We zitten op het moment dat ik dit opneem bij RX-10, maar dat kan tegen tijd dat jij dit luistert alweer een ander cijfer zijn.
Die heeft echt geweldige tools voorhanden waarmee je klikjes, plopjes en dergelijke uit audio kan halen. Je kunt natuurlijk ook handmatig verwijderen, want je kunt ook gewoon hebben. De aflevering gaat terugluisteren en elke keer wanneer er bijvoorbeeld een hele harde ademhaling is, en dan vervang je dat door stilte of je zet het wat lager, wat zachter zodat het minder opvalt. Dat is best wel een klus, zeker wanneer iemand echt veel mondgeleider produceert dus ik zou vooral inzetten op het stukje voorkomen zorg voor die goede microfoon techniek zorg voor goede hydratatie Eet lekker groene appels en kauwgom als het jou helpt en ga in ieder geval geen koffie drinken. Maar zijn er toch wat mondgeluiden tussen geslopen die afleidend zijn, dan kun je altijd in die nabewerking aan de gang om dat weer te verminderen of zelfs helemaal te verwijderen.
Kan je dat nou niet zelf, kun je altijd iemand als ik inschakelen die daar verstand van heeft en die de podcast voor jou nabewerkt. Oké, dat was de aflevering over mondgeluiden ik hoop dat je nu teveel de rillingen ervan hebt gekregen en dat je er iets aan hebt Heb je nou nog vragen over of leuke verhalen dan hoor ik ze altijd graag en anders dan hoop ik dat je volgende week er weer bij bent voor een nieuwe aflevering van Van Podcast Queen de podcast. Dankjewel! Bedankt dat je luisterde naar de Podcast Queen podcast. Wil je nog veel meer tips krijgen om jouw podcast te laten groeien?
Abonneer je dan zodat je geen nieuwe afleveringen hoeft te missen. En ben je er klaar voor om één op één met mij te werken aan jouw podcast, zodat je in minder tijd meer uit je podcast gaat halen? Klik dan op de link in de shownotes om een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij me in te plannen. Tot de volgende aflevering!
Hallo, welkom bij de Podcast Queen podcast. Dé podcast voor gedreven ondernemers die hun podcast willen starten laten groeien en inzetten als marketing kanaal. Ik ben Mounya Dahma, jouw gastvrouw, podcastmanager en eigenaar van Podcast Queen. En in deze podcast help ik je om van jouw podcast een succes te maken. Laten we beginnen!
Vandaag wil ik het hebben over mondgeluiden in je podcast. En dan heb ik het over smakjes, plakjes, plopjes. Allerlei fijne geluiden die je mond kan maken wanneer je aan het praten bent. Haak niet gelijk af, ik ga ze niet allemaal voordoen, maar ik wil je wel meenemen in wat je eraan kan doen en waarom dat helpend kan zijn. Om jouw podcast beter luisteren luisterbaar te maken.
Voordat ik dat ga doen wil ik even iets vertellen wat misschien nog niet een van mij weet wanneer jij net aan het luisteren bent of wanneer je mij gewoon nog niet zo goed kent. En dat is namelijk dat ik naast podcastmanager ook professioneel voice-over ben. Dus dit doe ik al langer dan wat ik podcast management doe. En het is mijn werk om dingen in te spreken. Commercials, audioboeken, productvideo's, meditaties, noem het allemaal maar op.
Mijn stem zit er onder. Je hebt mij ook vast wel eens voorbij horen komen in je reclameblok of iets dergelijks. Dus dingen inspreken achter die microfoon zitten mijn stem gebruiken als tool om een boodschap over te brengen dat is wat ik doe dat is mijn werk en daarbij komt automatisch ook de kennis en ervaring over het omgaan met mondgeluiden. Want het laatste wat jij wil als jij een commercial beluisterd is bijvoorbeeld harde ademhaling of gesmak tussendoor. Dan haak af, dan ga je dat product waarschijnlijk niet kopen.
Dus vandaag wil ik mijn twee expertises zelf uitbrengen en jou een beetje meenemen in dingen die jij kan doen om die mondgeluiden jezelf op je gasten te verminderen, te voorkomen. En waarom dat überhaupt belangrijk is? Wanneer je praat maakt uw mond en je lijf allerlei geluiden. Dat doet je lijf altijd doet je mond altijd alleen als jij gewoon zo met iemand in gesprek bent dan valt dat meestal niet zo op Er zijn mensen die maken echt heel harde geluiden en daarbij valt het altijd op. Maar doorgaans is het niet zo opvallend.
Maar doe hetzelfde achter een microfoon en ineens worden die geluiden uitvergroot. En dan kan het wel afleidend zijn. Je kunt dus denken aan ademhalingen, aan plopjes, smakjes, snuffen, slikken, noem het allemaal maar op. Hoe erg dit hoorbaar is wanneer je je podcast aan het opnemen bent of wanneer met de in gesprek bent met een gast dan hangt een beetje af aan jouw manier van spreken. Ben je bijvoorbeeld verkouden, dan klinkt jouw stem en de geluiden die je maakt natuurlijk ook anders.
En zul je misschien meer gaan snuffen of nasaler klinken, meer moeten smakken en slikken. Wat je hebt gegeten en gedronken maakt ook echt uit. En ja, dat heeft allemaal invloed op hoe erg die geluiden naar buiten komen. En wanneer die geluiden eenmaal hoort, dan is het heel moeilijk om ze vervolgens te negeren. Moet je maar voorstellen dat jij een podcast aan het luisteren bent en op een gegeven moment valt het je op dat die persoon steeds best wel hard naar adem snakt tussen zinnen door.
Dus ik ga het nu even voordoen. Ik ben aan het praten en ik ga weer verder. Als je dat eenmaal registreert, dan ga je erop letten. En dan ga je meer letten op die ademhaling tussen die zinnen door dan de zinnen zelf. En dat is hartstikke zonde, want het gaat om die zinnen, het gaat om de waarde en de inhoud.
Jij wil leveren in die podcast, niet om die ademhalings tussendoor. En daarom is het wel belangrijk om na te denken over hoe kun je die mondgeluiden nou een beetje beperken? Zodat je luisteraars zich in ieder geval kunnen focussen op de inhoud in plaats van afgeleid te worden door die mondgeluiden die jij op je gasten produceren of misschien zelfs af te haken omdat ze er gevoelig voor zijn. Zijn natuurlijk ook een heleboel mensen die echt waarbij de rillingen over hun rug lopen, wanneer ze dat soort geluiden horen en die gelijk afhaken. Maar voordat ik al die tips ga geven wil ik wel even heel duidelijk maken: mondgeluiden.
Zijn normaal het is gewoon menselijk ze mogen ook gewoon te horen zijn alleen de kunst is om het een beetje binnen de perken te houden zult het in ieder geval niet sturend wordt. Dus maak je nou niet zorgen dat er af en toe een ademhaling bijvoorbeeld hoorbaar is wanneer jij je podcast opneemt. Of dat jij eens een keertje snuift. Dat maakt me alleen maar menselijk en dat gaat mensen echt niet gelijk afschrikken. Maar Er zijn wel mensen die echt wel gebaat gaan zijn bij deze tips waardoor die mondgeluiden in ieder geval binnen de perken blijven.
Waar het allemaal mee begint is je microfoon etiketten om maar zo te noemen. Dus maak jij op de juiste manier gebruik van je microfoon en geef jij jouw gasten daar ook de goede instructies toe zodat zij dat ook doen. Wat is nou de goede manier van een microfoon gebruiken? Kijk, ik zit nu achter een blauw jetty, een anomiekephone, een usb-microfoon. Dat werkt weer een beetje anders dan wanneer je bijvoorbeeld een ander type microfoon gebruikt.
Maar deze regels zijn eigenlijk altijd toepasbaar Dus die kun je gewoon aanhouden. Het gaat over afstand van de microfoon. Als jij heel dichtbij die microfoon zit, dan worden al die geluiden natuurlijk ook duidelijker hoorbaar en vooruitvergroot. Maar je moet ook niet te ver weg zitten, want dan wordt niet alle nuance uit je stem pikt en dan klinkt het weer veel vlakker en verder weg de richting spreek een richting de microfoon spreek er niet langs of overheen of ernaast, maar richting de microfoon spreken, merk je nou alleen dat iemand echt heel veel mondgeleide gebruikt dan kan het juist wel een trucje zijn om even een beetje meer daar langs te spreken. Dus ben jij bijvoorbeeld verkouden, dan kun je als trucje even lang spreken in plaats van de in.
Dan moet je wel in de nabewerking misschien iets doen met de volheid van jouw stem, met het volume. Maar dan pik je ook minder die mondgeluiden op. Dus afstand van de microfoon, vijf stikte afstand, en goede richting inspreken gebruik een goede microfoon als jij een goede microfoon hebt dan klinkt per definitie beter en dit is ook je gasten. Wat is nou een goede microfoon wanneer je mondgeluiden wilt voorkomen of verminderen? Een dynamisch microfoon is minder gevoelig dan een condensator microfoon.
Dus als jij merkt dat jij veel mondgeluiden produceert of je wilt dat gewoon voor zijn en zeker weten dat dat niet gebeurt, kijk dan eens naar een dynamische microfoon in plaats van een condensator microfoon. In de andere aflevering ga ik dieper in op verschillen van verschillende microfoons en wat nou juist is voor jouw type podcast productie. Dus daar kom ik later op terug, maar voor nu, dynamisch beter dan condensator. Je kunt ook een plopkap of popfilter gebruiken om de plopgeluiden te verminderen. Bepaalde klanken die je maakt met je stem die maken een soort pufje van lucht, bijvoorbeeld bij de 'p' en de 'p' En dan puf je richting de camera.
Dat puf je van lucht en dat creëert een plopgeluidje. Dat kun jij heel sterk verminderen met de juiste tools. Dus een plopkap of een popfilter. Popfilter gebruiken wij condensator microfoon en een plopkap zoals deze blauwe hier als je de het beeld bekijkt gebruik je bij een dynamische microfoon die vangt dat puf je wint een beetje op en die verspreidt het, die verzacht het waardoor je die plop niet steeds hoort wanneer je dat soort klanken uitspreekt. Een hele belangrijke om opglijden te verminderen is hydratatie.
En dan heb ik het even heel duidelijk niet over drinken tijdens het inspreken van je podcast als jij steeds slokjes water neemt tussendoor dan denk je misschien ik ben goed aan het hydrateren dat is goed voor mijn stem, maar dat geeft eigenlijk een soort waterige geluid om maar zo te zeggen. Dus wat je eigenlijk moet doen is ervoor zorgen dat in de vierentwintig uur voordat die podcast wordt opgenomen, dat je dan goed hydrateert. Nu is hydrateren sowieso belangrijk om te doen, dus ik hoop dat je gewoon sowieso genoeg drinkt. Maar weet je nou dat jij te gast gaat zijn in een podcast of een podcast gaat opnemen de volgende dag? Let er dan even extra op en zorg dat je goed hydrateert.
Zodat de slijmvliezen in je mond soepel zijn en minder geluidjes maken. Er zijn ook bepaalde dingen die je beter wel of niet kan eten of drinken om die mondgeluiden te verbeteren. Wat je in ieder geval niet moet doen is koffie drinken. Ga geen koffie drinken vlak voor het opnemen van een podcast of tijdens een podcast dat zorgt voor meer mondgeluiden wat kan je nou wel doen voor sommige mensen helpt het om een groene appel te eten die is natuurlijk een beetje zurig dan maak je meer speeksel aan je zou denken dat meer speeksel zorgt voor meer mondgeluiden waar verzacht de boel juist, het zorgt juist voor minder mondgeluid. En hetzelfde geldt voor een stukje kauwgom kauwen, dat maakt ook meer speeksel aan.
Dus merk je nou dat jij wat geluidjes produceert? Dan kan het helpen om even een groene appel of een stukje kauwgom te kauwen. Nou, dat is het hele stuk waarmee je dingen kan verbeteren en voorkomen, maar je hebt natuurlijk ook nog een stuk nabewerking. Wanneer je eenmaal hebt opgenomen en je gaat terugluisteren en je denkt oei dat zijn best wel harde ademhaling of jeetje ik word allemaal geklik en geplop of gesmak. Wat nu?
Dan kun je heel veel doen in die nabewerking. En hoe meer verstand je daarvan hebt, hoe meer tools je ook in handen hebt natuurlijk. Ik ga er nu niet helemaal op in, want dit is echt wat te technisch om zo in een podcast uit te leggen. Maar je kunt werken met EQ, je kunt werken met je compressie dat je die niet te hard zet zodat het de mondgeleider niet uitvergroot je kunt plugins gebruiken waarbij je bijvoorbeeld clicks en plopjes en zo verwijdert uit de audio daarbij kan ik wel zeggen dat ik zou altijd aanraden om te kijken naar de Izotope RX-serie. We zitten op het moment dat ik dit opneem bij RX10, maar dat kan tegen tijd dat jij dit luistert alweer een ander cijfer zijn.
Die heeft echt geweldige tools voorhanden waarmee je klikjes, plopjes en dergelijke uit audio kan halen. Je kunt natuurlijk ook handmatig verwijderen, want je kunt ook gewoon hebben. De aflevering gaat terugluisteren en elke keer wanneer er bijvoorbeeld een hele harde ademhaling is, en dan vervang je dat door stilte of je zet het wat lager, wat zachter zodat het minder opvalt. Dat is best wel een klus, zeker wanneer iemand echt veel mondgeleider produceert dus ik zou vooral inzetten op het stukje voorkomen zorg voor die goede microfoon techniek zorg voor goede hydratatie Eet lekker groene appels en kauwgom als het jou helpt en ga in ieder geval geen koffie drinken. Maar zijn er toch wat mondgeluiden tussen geslopen die afleidend zijn, dan kun je altijd in die nabewerking aan de gang om dat weer te verminderen of zelfs helemaal te verwijderen.
Kan je dat nou niet zelf, kun je altijd iemand als ik inschakelen die daar verstand van heeft en die de podcast voor jou nabewerkt. Oké, dat was de aflevering over mondgeluiden ik hoop dat je nu teveel de rillingen ervan hebt gekregen en dat je er iets aan hebt Heb je nou nog vragen over of leuke verhalen dan hoor ik ze altijd graag en anders dan hoop ik dat je volgende week er weer bij bent voor een nieuwe aflevering van Van Podcast Queen de podcast. Dankjewel! Bedankt dat je luisterde naar de Podcast Queen podcast. Wil je nog veel meer tips krijgen om jouw podcast te laten groeien?
Abonneer je dan zodat je geen nieuwe afleveringen hoeft te missen. En ben je er klaar voor om één op één met mij te werken aan jouw podcast, zodat je in minder tijd meer uit je podcast gaat halen? Klik dan op de link in de shownotes om een vrijblijvend kennismakingsgesprek bij me in te plannen. Tot de volgende aflevering!